Herkesin bilgisayarında kendisi için değerli olan dosyalar vardır. Bunlar iş dosyaları, fotoğraf albümü, ödevler, projeler vb. olabilir. Bu dosyalar bazen bilerek bazen de yanlışlıkla silinebiliyor. İşte böyle durumlarda fazla korkmanıza gerek yok. Çünkü silinen dosyalar Geri Dönüşüm Kutusu'ndan dahi silinmiş olsa bile bilgisayardan tam olarak silinmemiştir.
Sildiğinizi sandığınız dosyalar aslında disk üzerindeki aynı alana başka bir veri yazılana kadar kaybolmazlar. Dosya silindiğinde harddiskteki boş alanınızın artması aslında yeni veri yazılabilir alanın artmasıdır. Bu yüzden silinen dosyaları, üzerlerine yeni bir veri yazılmadıkça geri getirmek her zaman mümkündür.
Bu işlemi sizin için yapan Piriform tarafından geliştirilmiş veri kurtarma programı Recuva ile bu dosyaları bulabilir ve geri getirebilirsiniz. Ücretsiz bir program olan Recuva ile sabit disklerden ve flash disk, iPod, MP3 çalar benzeri cihazlardan silinmiş veriler kurtulabilir.
Eğitimde Recuva Portable (taşınabilir) sürümünü kullanacağız. Çünkü programı sildiğimiz dosyalarla aynı sürücüye kurarsak program kurtarılabilecek verinin üzerine yazılabilir ve dosyalarımız tümüyle kaybolabilir. Bu ihtimali ortadan kaldırmak için programı başka bir disk bölümüne kurmak ya da harici bir sürücüden çalıştırmak daha garanti olacaktır.
Recuva ile Dosya Kurtarma
Programı çalıştırdığımızda karşımıza Recuva Sihirbazı geliyor. İstersek sihirbazı sol alttaki 'Açılışta bu sihirbazı gösterme' seçeneğine tıklayıp kapatabiliriz. Ama eğitimde sihirbazı kullanarak işlemlerimizi halledeceğiz. Bu yüzden 'Sonraki' seçeneğine tıklayarak devam ediyoruz.
Bu adımda Recuva programı hangi tür dosyaları kurtaracağımızı soruyor. Eğer sildiğimiz dosya resim ise Resimler, müzik ise Müzik, Word, Excel gibi çalışma dosyası ise Belgeler'i, RAR - ZIP gibi sıkıştırılmış dosya ise Sıkıştırılmış seçeneğini kullanabiliriz. silinen tüm dosyaları görmek için ise Diğer seçeneğini kullanabiliriz. Bu seçeneği işaretleyip 'Sonraki' butonuna tıklıyoruz.
Eğer sildiğimiz dosyanın yerini hatırlıyorsak burada onu ayarlayarak işlemin daha kısa sürede bitmesini sağlayabiliriz. Ama 'Emin değilim' seçeneğini kullanıp bilgisayardaki her yeri arayarak en ayrıntılı sonucu alabiliriz.
Son olarak taramayı başlatmak gerekiyor. İsterseniz 'Derinlemesine Taramayı Aç' seçeneğiyle ayrıntılı taramayı yapıp önceden silmiş olduğunuz dosyaların çoğunu görebilirsiniz. Bu tarama oldukça uzun sürüyor ama daha fazla silinmiş dosya gösteriyor. 'Başlat' butonunu kullanarak taramayı başlatıyoruz.
Resimde görüldüğü gibi tarama sırasında ne kadar süre kaldığını görebiliyoruz.
Evet tarama bittikten sonra karşımıza sonuçlar geliyor. Aşağıdaki resimde de görüldüğü gibi dosya adlarının yanında yeşil yuvarlak bir simge bulunuyor ki bu da dosyanın kurtulabilir olduğu gösteriyor. Simgenin kırmızı olması dosyanın kurtulamayacağı, turuncu olması da kurtarmanın zayıf olduğu anlamına geliyor. Kurtaracağımız dosyaları burada görüp işaretledikten sonra sağ alt tarafta bulunan 'Kurtar' butonuna tıklıyoruz.
Kurtarma işleminde son olarak dosyaları hangi klasöre çıkartılması soruluyor. Burada dikkat edilmesi gereken konu dosyayı farklı sürücüye kaydetmektir. Eğer yine aynı sürücüye kaydetmek istersek yazının başında değindiğimiz gibi kurtarılacak diğer verilerin üzerine yazma tehlikesi bulunuyor. Bunun önüne geçmek için USB bellek ya da bilgisayarımızın farklı bir sürücüsünü seçerek dosyayı kurtarıyoruz.
Sonuç olarak Recuva'yı kullanarak dosyalarımızı geri getirilebileceğini ve hiç silinmemişler gibi kullanabileceğimizi gördük. Veri kurtarmanın en önemli noktası erken müdaheledir. Dosyanın silinmesinden sonra bilgisayarda ne kadar çok işlem yapılırsa, dosyanın toptan kaybolma ihtimali o kadar artar. Bu yüzden en ideali silme işleminin hemen ardından yeni bir yazmadan veri kurtarma işlemini gerçekleştirmektir.