Peki en iyi yazı başlığı bulmak için ilham perilerine mi ihtiyaç var ya da müthiş yaratıcı mı olmak gerekiyor? Etkili bir başlık için mucizevi bir buluş yapmanız gerekmez. Bir az yaratıcılık biraz da sistemli düşünme ile okuyucuları çekecek başlıklar yaratabilirsiniz.
1. Başlığı kısa tutun
Kesinlikle kısa başlıklar uzunlardan çok daha iyidir. Başlığı oluştururken kısa olması gerektiğini aklınızdan çıkarmayın; her şeyi başlıktan veremezsiniz. Başlık ile aktarmak istediğiniz şeylerin bir kısmında feragat etmekten çekinmeyin. Anlatmak istediğiniz her şeyi kısa bir şekilde ifade edebiliyorsanız ne ala! Örneğin "Blog yazılarınızı geliştirmenize yardım edecek 5 ipucu" yerine "İyi bir Blogcu olmak için 5 ipucu" daha iyi bir başlıktır. Ancak başlığı etkili kılacak tüm kelimeleri de (örneğin sıfatlar) atarsanız bu sefer de başlık gücünü kaybeder. Örneğin "Blocunun El kitabı" önceki örneğimize göre daha kısa ve net bir başlık ama aynı zamanda sıkıcı. "İpucu" ve "İyi bir Blogcu" gibi ibareler önceki örnek başlığımızı daha ilgi çekici kılıyor.
Önce aklınıza gelen başlığı yazıp ardından kısaltmaya çalışabilirsiniz. Başlığınızı yazdıktan sonra hangi kelimeleri atabileceğinizi tespit edin. İki, üç ya da daha fazla kelime ile ifade ettiğiniz bir fikri tek kelime ile de ifade edebilirsiniz.
2. Ana konuya odaklanın
Başlığınızın ilgi çekmesi adına içerikten uzaklaşmayın. İçerikle uyumsuz, okuyucuya tabiri caizse oltaya çekmek için kandırmaya çalışmayın. Okuyucu başlığınıza kapılıp yazıya devam ettiğinde aradığını bulmazsa blogunuz kötü bir izlenim bırakacaktır ki bloglar için en önemli unsur devamlı okuyuculardır. Blogları çarpıcı başlıklar atıp içerikte başka şeyler anlatan gazetelerle karıştırmayın. Blog, yazar ve okuyucuların buluştuğu bir topluluktur. Geleneksel yazın ortamlarının aksine okuyucu ile yazar arasında sınır yoktur bu yüzden okuyucularınıza karşı samimi olun.
Başlığınızı yazının ana noktasına işaret edecek şekilde oluşturun. Okuyucu başlığı okuduğunda yazıda x konusunda ilginç bir şeyler okuyacağını anlasın.
3. Google'ı göz ardı etmeyin
Yazınız için etkili bir başlık seçmek için kimi zaman jonglörlük yapmaya benzeyebilir. Aynı anda bir sürü top çevirmeniz gerekir. Kısa olmalı, İlgi uyandıracak kelimeler içermeli, ana konuyu vermeli ve SEO'su iyi olmalı. SEO (Search Engine Optimization) web sayfalarının arama motorlarında üst sırada çıkması için yapılan çalışmalara verilen addır.
Başlığınız, yazınızın bulunduğu sayfayı Google'da üst sıralara taşıyacak en önemli elemanlardan biridir. Google'ın "Anahtar Kelime Aracı"nı kullanarak sık aratılan kelimeleri bulabilirsiniz. Bu aracı kullanarak insanların yazdığınız konuyu internette hangi kelimelerle aradıklarını görebilir ve başlığınızda bu kelimelerden bulundurmaya dikkat edebilirsiniz.
4. Farklı olun
SEO'ya dikkat edin dedim ama kimi zaman Google'da en çok aratılan kelimeleri seçmek yerine fazla aratılmayan ve diğer bloglarda / sitelerde kullanılmayan kelimeleri tercih edebilirsiniz. Bu yöntem hem blogunuzun daha orijinal olmasını sağlar hem de rekabetin az olduğu bu kelimelerde Google'ın birinci sayfasında çıkabilirsiniz. Az aratılan kelimeler size binlerce kullanıcı getirmeyebilir ama arama motorundan az da olsa kullanıcı almanızı sağlar ki bu yeni bir blog için çok önemlidir.
Çoğumuz, yazmayı sevdiğimiz ve yazdıklarımızı bir şekilde paylaşmak için blog açıyoruz. İnterent fikirlerimizi, duygularımızı paylaşmak için en pratik ve en hızlı ortamlardan biri. Blog yazılarınızın başlıklarını yukarıdaki ipuçlarına dikkat ederek daha sistematik bir yaklaşımla yazarsanız, daha çok insanla buluşma keyfini tadabilirsiniz.