Teknolojik ürünler dokunmatik cihazlara doğru kaymaya başladı. Cep telefonu, dokunmatik ekran ve hareketle kontrol araçları derken bilgisayar fareleri gibi geleneksel donanımların pabucu dama atılmak üzere.
Dokunmatik cihaz teknolojisi on yıllardır piyasada mevcut ve belirli alanlarda kullanıldı da fakat kullanıcıların yanlarında gezdirebileceği taşınabilir ürünlerde son birkaç yılda olduğu kadar yaygı bir şekilde asla kullanılmadılar.
Uzun süren araştırma geliştirme faaliyetleri ve yapılan prototiplerin ardından yeni nesil dokunmatik ekran teknolojisine sahip; Microsoft'un dokunmatik ekranlı masa yüzeyi bilgisayarı Surface gibi büyük ürünler ve Apple'ın iPhone'u gibi küçük ürünler nihayet piyasaya sürüldü.
Microsoft Surface'a baktığımızda sahip olduğu 10.000 $'lık fiyat etiketiyle ev kullanıcılarının pek azının tercih edeceği bir ürün olacağını söyleyebiliriz. Buna karşın restoranlar, kumarhaneler ve oteller bu ürünü sıklıkla tercih edeceğe benziyor. Bir düşünsenize müşteriler dokunmatik ekranlı masalarını kullanıp yemek sipariş ediyor, kendi aralarında oyun oynayıp webde istedikleri gibi geziniyorlar. Microsoft, fiyatların düşmesi halinde Surface'ın; duvarlarda veya mobilyalarda kullanılmak üzere ev kullanıcıları tarafından tercih edileceğini ön gördüklerini söyledi.
Microsoft hem dokunmatik ekranlı bilgisayarlar geliştirmeyi hem de yazılım ve işletim sistemi bazında onları desteklemeyi oldukça önemsiyor. HP ile birlikte geliştirdikleri ilk gelişmiş dokunmatik ekranlı bilgisayarı olan Touchscreen'i Vista işletim sistemi ile birlikte Ocak ayında piyasaya sürmüşlerdi.
HP'den Rob Crampton Touchsreen'i "Vista için en uygun tamamlayıcı donanım" olarak niteledi. Crampton'a göre insanlar bilgisayarlarını müziklerini, filmlerini ve fotoğraflarını saklamak için kullanıyorken; açma düğmesi, klavye ve bilgisayar faresi ile onu idare etmenin dokunmatik ekran teknolojisi göz önüne alındığında mantıksız bir eylem olacağını düşünüyor.
Crampton, "Eğer bilgisayarlar eğlence için kullanılıyorlarsa o zaman bir eğlence aletin olarak basitliği de ihtiyaçları var. Biz klavyelerinizi çöpe atın, bilgisayar farenizi kaldırın falan demiyoruz. Elektronik posta atarken, belgelerle uğraşırken şimdilik klavye ve bilgisayar faresi kullanmanız kadar doğal bir şey yok fakat fotoğraflarınızı yada müziklerinizi düzenlerken artık onlara ihtiyacınız olmadığını söylüyoruz." diyerek dokunmatik ekranların amacını anlatmayı sürdürdü.
HP'yi temsilen açıklamalarda bulunan Crampton "İnsanlar; oturma odalarında, mutfaklarında yada istedikleri her yerde bir kez dokunarak uyandırıp bilgisayarlarını kullanmak istiyorlar. Bilgisayarlarının ekranına iki kezdokunduklarında radyonun açılmasını ve dört kez dokunduktan sonra da fotoğraflarını basmayı istiyorlar." diyerek konuşmasını bitirdi.