Cumartesi sabahı, teleskobun bilim bilgisayarı, 16 Ekim'deki bilgisayar arızasından beri güvenli modda uyumakta olan Geniş Alan Gezegen Kamerası 2'ye çalışması için komut gönderdi. Nasa ekledi: "Ek komutlar, zemindeki mühendislere, kameranın mikro işlemci belleğindeki içeriklerin sağlamlık durumunu görme ve bu içerikleri doğrulama olanağı tanıdı."
Kameradan gelecek olan ilk görüntüler, "veri ayarlama amacıyla" kullanılacak. NASA yetkilileri, bu haftanın ilerleyen günlerinde bir başka görüntü yayınlamayı planlıyor.
Hubble Teleskobu, Kontrol Birimi/Bilim Veri Formatlayıcısı (CU/SDF)'nın işletimle ilgili olan ve teleskobun beş ana aygıtından verileri toplayıp Dünya'ya geri yollayan A Bölümü Bilim Araç Komutası ve Veri İşleme biriminde geçen ay meydana gelen arıza nedeniyle görüntü alamıyordu.
NASA, fazladan bir B bölümü sistemini harekete geçirdi ve 17 Ekim'de Hubble Teleskobu'nu tekrar eskisi gibi tam bilim modunda çalışır hale gelmesini umuyordu. Ancak, aygıtın yeniden yapılandırılmasının normal bir şekilde ilerlemesine ve Geniş Alan Gezegen Kamerası 2'nin, Kızılötesi Yakın Kamerasının ve Çoklu Nesne Spektrometre'sinin güvenli modan çalışır moda başarılı bir şekilde alınmasına rağmen, işler Gelişmiş Yer Ölçüm Kamerası için hiç de iyi gitmedi.
NASA, 16 Ekim'de yaşanan arızayı, "Gelişmiş Yer Ölçüm Kamerasına son komut adımlarını yollarken, anormal bir şekilde meydana gelen bir arıza" olarak açıkladı. Raporda durum detaylı bir şekilde açıklanıyordu: "Gelişmiş Yer Ölçüm Kamerası'na güç sağlayan düşük voltajlı güç kaynağına komut verildiğinde, kameranın içindeki bir mikro işlemcide çalışan bir program, doğru olmayan bir voltaj düzeyi tespit etti ve Gelişmiş Yer Ölçüm Kamerası'nı askıya aldı."
NASA'dan yapılan açıklamada, "Uzun saatler sonrasında Hubble Teleskobu bilgisayarı, Veri İşleme biriminde, NASA Standart Uzay Aracı Bilgisayarı'ndan gönderilen "hayatta tutma" sinyalinin kaybolduğunu fark etti ve NSSC-I'yı ve bilim araçlarını kurtararak soruna doğru bir şekilde tepki verdi." dendi.
Bir NASA ekibi, kendilerinden beklenecek şekilde sorun üzerinde araştırma yaptılar ve ACS Solar Blind Channel'ın voltaj sıkıntılarının kamerayla ilgili birdonanım programından kaynaklanmadığı sonucuna vardılar. NASA'nın güncellenen açıklamasında şöyle deniyordu: "Bu sorun, daha önce doğrulanan bir verinin, limitleri kontrol eden algoritma tarafından tetiklenmesi nedeniyle meydana gelmiş. Aygıtta yapılacak bir komut değişikliği bu durumu ortadan kaldıracak. Her iki ekip de önümüzdeki hafta aygıta komut verildiğinde, nominal bir düşük voltajlı güç kaynağının çalışacağını tahmin ediyor."
Bilgisayarın "aniden durması" ile ilgili olarak ekip, neredeyse aynı eş zamanlılıkta meydana gelen üç bağımsız olayın, tetikleyici tek bir olaya karşı verilmiş bir yanıt olduğunu buldukları NASA yetkililerince açıklandı.
Daha net konuşmak gerekirse, bu olaya büyük ihtimalle kendi başına oluşan bir kısa devrenin ya da Veri İşleme birimindeki kısa süreli bir açık devrenin neden olduğu sanılıyor.
NASA'nın vardığı sonuca göre: "Bu tip bir ya da daha çok olay, 1990'dan beri aktif olmayan bir donanım parçasında gerçekleşmesi kesinlikle beklenmeyen bir şeydi. Teleskopa zarar vermese de bilim çalışmalarını kesintiye uğratabilirdi."
Hubble Teleskobu'nun sistemi, 1970'lerdeki orijinal DF-224'ü değiştirmek için 1990 yılında kurulan ve 486 parçadan oluşan çok eski bir kit.