Her yıl çevre sorunlarının gündeme getirildiği 22 Nisan Dünya Günü ile ilgili hem görsel hem de yazılı basında pek çok haber yapıldı. Bunların için en ilginçlerinden biri pazarlama blogu Word Stream'in İnternet ile ilgili yayımladığı infografik oldu.
Hepimiz bilgisayarın başında sakin ve naif bir şekilde İnternet'te geziyoruz, Facebook'ta yapılan sanal çevre kampanyalarına katılıyoruz ama kaçımız İnternet'in doğaya verdiği zararı biliyor. Fabrikaların bacaları, çöpler, egzoz dumanı vb. bunlar görünür şeyler ancak İnternet sanal bir dünya ve İnternet'i yürüten gerçek dünya kullanıcıların gözünden oldukça uzak. Kullanıcılar interneti herhangi bir fiziksel yansıması olmayan fazlasıyla sanal bir dünya olarak görüyor. Ancak İnternet'te yapılan her işlem, tıklama vb. için makineler ve enerji kullanılıyor. Bu enerjinin üretilmesinin de bir bedeli var tabii. Biz de Word Stream'in İnternet'in karanlık tarafına ışık tutan infografiğinin çarpıcı bölümlerini sizin için çevirdik:
İnternet Dünyayı Öldürüyor mu?
- Kullanıcı katılımı bu hızla devam ederse 2017'de tüm dünya online olacak.
2000 yılında:
- Dünya Nüfusu = 6 milyar
- Mobil Cihaz Kullananlar = 500 milyon
- İnternet Kullanıcıları = 500 milyon
2011 yılında:
- Dünya Nüfusu = 6.5 milyar
- Mobil Cihaz Kullananlar = 5 milyar
- İnternet Kullanıcıları = 2 milyar
- 2005'te Amerika'da 10.3 milyon data center bulunuyordu. Bu veri merkezleri İngiltere'ye 2 ay yetecek enerji harcıyordu yani 61 milyar kWh.
- Neyseki 2000'den 2006'ya İnternet trafiği % 32.000.000 artmasına rağmen enerji tüketimi %200 arttı.
İletişimin CO2 Emisyonuna Etkisi
- Amarika'daki çalışanların %40'ı işle ilgili haftada sadece 2 kez iletişim kursa yılda 53 milyon ton küp karbon salınımının önüne geçilmiş olur.
CO2 ile İlgili Gerçekler
- Google'da "soylent green" kelimeleri için yapılan her arama bir arabayı 7.62 cm yürütmek kadar CO2 salınımına neden oluyor.
- Google'da "nilbog" kelimesi için yapılan her 5100 arama enerji tasarruflu bir bulaşık makinesinde yapılan bir yıkama kadar CO2 salınımına neden oluyor.
- Google'da "funny cat pictures" (komik kedi resimleri) kelimeleri için yapılan 15.000 arama bir çizburgerin yapılmasıyla aynı oranda CO2 salınımına neden oluyor.
(*ed.n. = Kelimeler örnek olarak seçilmiş. Buradaki rakamları herhangi bir Google araması için baz alabilirsiniz.)
- Google her ay kullanıcıların aramalarını işleyebilmek için 260.000 kilogram CO2 üretiyor. Bu kadar karbondioksit ile bir buz dolabını 5400 yıl çalıştırabilirsiniz.
- Google'da yapılan arama işlemleri her ay 3.900.000 kWh enerji harcıyor. Aynı enerji ile 5.000.000 makine dolusu çamaşır yıkayabilirsiniz.
- Her bir spam mail yani istenmeyen e-posta 0.3 gram CO2 salınımına neden oluyor ve her yıl 62 trilyon spam mail gönderiliyor. Bu da 1.6 milyon arabanın ürettiği CO2 miktarına eşit.