Nat Friedman bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, "Bilgisayar kullanıcıları, Netbook'larda hangi işletim sisteminin yüklü olduğunu fazla önemsemiyorlar, çünkü Netbook'ları Microsoft Office gibi büyük paket programları çalıştırmak yerine Web tarayıcısı ile gittikleri her yerde İnternet'e girmek için kullanıyorlar." diyerek Linux'un kullanımı zor bir işletim sistemi olduğuna dair ön yargıların da yavaş yavaş yıkılmakta olduğunu vurguladı. Novell'in ürettiği SUSE Linux, Hewlett Packard ve Lenovo bilgisayarlarda yüklü olarak geliyor. Şirket yetkilileri şu sıralar Linux sürümlerinin HP ve Lenovo'nun Netbook'larında kullanılması için görüşmelerin devam ettiğini belirttiler.
Netbook'lar bilgisayar türleri içinde düşük fiyatları ve kullanıcıların her yerde İnternet'e bağlanmalarına olanak sağlayan taşınabilirlikleriyle yeni bir kategori yaratıyorlar. Novell haziran ayında Taiwan'dan Micro-Star International'ın da (MSI) Netbook bilgisayarlarında SUSE Linux Enterprise Desktop 10 işletim sistemi kullanacağını açıklamıştı.
Friedman, çoğu Netbook bilgisayarın Windows tabanlı işletim sistemlerinin yüksek maliyetlerinden kaçınmak ve sınırlı flash depolama ünitelerini ekonomik kullanmak için daha uygun olan Linux tabanlı işletim sistemlerini tercih ettiğini söyledi.
Friedman ayrıca, SUSE Linux yüklü bir Netbook bilgisayar almak konusunda kullanıcının avantajının, bilgisayar üreticisinin Novell'la ortak çalışarak uygun sürücüleri sağlaması ve donanımsal hiçbir uyumsuzluk yaşamaması olduğunu betimleyerek sözlerini sürdürdü.
Novell'in sunucular cephesindeki yazılım stratejisine baktığımızda da aynı Netbook bilgisayarlarda olduğu gibi kolay kurulumu hedeflediklerini görüyoruz. Frideman, işletim sistemi ve yazılımların kurulumunun uygun altyapı sağlanmazsa çoğu durumda uzmanlık gerektirdiğini ve kullanıcılara ekstra ekonomik yük bindirdiğini belirtti. Bu gibi durumların satış dönüşümlerini daha satışın ilk aşamasında sekteye uğrattığını, kullanıcıların kurulumu ve kullanımı zor yazılımlarla yüz yüze kaldıklarında başka çözümlere yöneldiğini belirterek sözlerini tamamladı.
Açık kaynak kodlu işletim sistemlerinin pazara hareket getirdiği bir gerçekken, diğer açık kaynak kodlu işletim sistemi üreticilerinin de en az Novell kadar, kullanım kolaylığı ve satış sonrası destek konusunda duyarlı olmalarını diliyoruz.