Apple, iPhone için geliştirdiği App Store adlı yazılım mağazası ile kullanıcılar cephesinden büyük ilgi topladı ve Google da işleyen hali T-Mobile G1'de bulunan işletim sistemini; açık kaynak kod alanında Android oluşumu adı altında toplayarak hem kullanıcılardan hem de üreticilerden yoğun taleple karşılaştı.
Nokia'nın telefonlarında bir yazılım indirme bölümü bulunuyordu fakat çok kötü bir kullanıcı arabirimi altında modellere özel yazılım indirilmesine imkân veren bu yapı kullanıcılar tarafından odlukça hantal bulundu ve neredeyse hiç kullanılmadı. Bu hafta gerçekleştirilecek App Store Geliştiricileri Konferansında ise BlackBerry'lerin üreticisi olan RIM'in 2009'un Mart ayında, kullanıcıların Web ve cihazdan bağlantı yoluyla üçüncü parti yazılım indirebilecekleri/yönetebilecekleri bir çevrimiçi yazılım mağazası olan BlackBerry Application StoreFront'u açacağını duyurması bekleniyor.
RIM yetkilileri çevrimiçi ödeme sistemi için PayPal ile çalıştıklarını, BlackBerry Application Centre adlı yazılım mağazasında satılacak yazılımların gelirlerinin de %80'inin program geliştiricilere ödeneceğini aktardılar. Apple'ın App Store adlı çevrimiçi mağazasında satılan programlardan, yazılım geliştiricilere %70 kâr payı verdiği göz önüne alındığında bu iyi bir rakam olarak nitelendirilebilir. RIM yetkilileri ayrıca özelleştirilmiş mağaza arayüzleri için telefon operatörleri ile görüşmeler yürüttüklerini belirttiler.
Cihazın kendisinde iyi bir yazılım merkezine sahip olmak güçlü bir strateji olarak görünüyorken, Microsoft'un bu kadar basit bir hamleyi yıllardır Windows Mobile'da yapmamış olması ve BlackBerry gibi piyasanın eski oyuncularının da yenilere (Apple ve Android) henüz yetişmeye çalışması yönetimsel planlamalarda büyük eksikliklerin olduğunun göstergesi olarak ele alınabilir.