Yahoo CEO'su Yang, istifa ediyor



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Yahoo, Jerry Yang'in çevreden gelen yoğun baskı nedeniyle görevinden ayrılmayı planladığını açıklaması üzerine yeni bir CEO arayışına girdi.

Jerry YangYahoo, şirketin kurucu ortağı ve CEO'su Jerry Yang'in görevden ayrılacağıyla ile ilgili söylentileri doğrulamasından sonra, CEO koltuğunu dolduracak birini aramaya başladı.

Yang, bir CEO bulunduktan sonra, CEO'luk görevinden ayrılacak ve Yahoo'da daha önceki görei olan "Yahoo Şefliği" görevine geri dönecek. Yahoo'nun küresel stratejilerine yoğunlaşacak ve Yahoo'ya bu en çalkantılı döneminde yardım etmeye çalışacak.

Yahoo yönetim kurulu üyeleri, geçtiğimiz günlerde "Jerry ve yönetim kurulu üyeleri olarak bizler, Jerry'nin ne zaman görevi bırakması gerektiği konusunda uzun süredir diyalog halindeydik ve şirketi bir sonraki seviyeye çıkaracak bir CEO'nun bulunması için şu anın doğru bir zaman olduğunda hepimiz fikir birliğine vardık. Geçtiğimiz 18 ay boyunca Jerry'nin CEO olarak şirketimize yaptığı birçok katkıdan dolayı kendisine minnettarız ve kendisinin Yahoo'da önemli bir yönetici olarak ve yönetim kurulu üyesi olarak şirkette görev yapmaya devam edecek olduğunu açıklamaktan büyük mutluluk duyuyoruz." şeklinde bir açıklama yaptılar.

Yang, daha önce yaptığı bir açıklamada Yahoo'nun yönetiminde kalmayı dilediğini belirtmişti fakat şirketin yönetim kurulu üyeleri, geçtiğimiz birkaç ay boyunca başarısız olan iş anlaşmaları nedeniyle, büyük bir baskıyla karşılaştılar ve Jerry Yang'in görevine son vermek zorunda kaldılar.

Yahoo, CEO koltuğu için yeni bir aday bulmak için yönetici araştırma şirketi Heidrick & Struggles ile birlikte çalışacak - yönetim kurulu şirket bünyesindeki yöneticileri ve şirket dışındaki yöneticileri CEO koltuğu için değerlendirmeye alacak.

Yahoo Google2007 Haziran'ında CEO görevine geldikten sonra başarılı olsa da, CEO görevi süresince başarısız olarak hatırlanacak. Bunun nedeni ise, Microsoft'un internet arama devini satın alması için yaptığı teklifin önünü tıkaması ve sonucunda da pazarlıkların sonuçsuz kalmasına neden olmasıydı. Aylar süren tartışmalardan sonra Microsoft, şirketi bünyesine katabilmek için bu sefer daha düşük bir fiyatlık teklif verdi, bu teklif de Yahoo tarafından geri çevrildi. Eylül ayının başlarında, şirketin hisse değeri 17.81$'a düştü; analistler, bu rakamın, şirketin işleri tersine çevirene kadar, görebileceği en düşük hisse değeri olduğunu söylemiş olsalar da Yahoo'nun hisse değeri, bugün itibariyle 10.63 dolardan kapandı. Bu rakam, şirketin son beş yılda gördüğü en düşük hisse değeri oldu.
Artmakta olan sorunlar listesine, Google'ın Adalet Bakanlığı'yla ve bakanlığın anti tröst davası açma tehdidine karşılık, hukuksal mücadelesini sürdürmemeyi seçmesiyle, Google ile Yahoo arasında yapılacak muhtemel bir internet arama reklamları ortaklığı anlaşmasının gerçekleşememesi de eklendi. ABD kanun düzenleyicileri, zaten reklam pazarı üzerinde büyük bir hakimiyeti olan Google'ın bu anlaşmayla, reklam pazarı üzerinde çok fazla kontrolü olacağından, şirkete yönelik bir dava açabileceklerini açıklamışlardı.

Büyüme oranlarının düşmesi ve pazar payının sürekli olarak artan oranda Google'a kaptırılması nedeniyle Yahoo'nun gelirleri, yüzde 51 oranında düştü ve sonuç olarak merkezi Kaliforniya Sunnyvale'de bulunan Yahoo, 1,500 kişiyi daha işten çıkarmak zorunda kaldı. Şirket yöneticileri, işçi çıkarımlarının, kârlılığı düşürmeden maliyetleri düşürmeye yardımcı olacağını umduklarını söylediler.

Yahoo gelirlerinin büyük kısmı, küresel krizden çok büyük oranda etkilenecek olan reklam pazarından geliyor. Analistler, internette verilen reklamların TV ya da yazılı reklamlardan daha iyi kazanç sağladığını tahmin etse de, Google'ın metin şeklindeki reklamlarının aksine daha çok grafiksel görüntülü reklamlara bel bağlamış olan Yahoo'nun akıbetinin, önümüzdeki aylarda ne olacağı tamamıyla belirsiz.

Yang, şirket içinde yayınladığı bir bildiride çalışanlara: "Her zaman, yüreğim bu şirketle attı ve atmaya devam edecek. Her zaman bu şirket için en doğrusu olduğuna inandığı şeyi yapmaya devam edeceğim." sözleriyle veda etti.