Reading Üniversitesi'nin bilim adamları 5 yarı yapay zekâ robotunu metin tabanlı bir sohbet platformunda karşı karşıya getirerek; robotların kaçının insan taklidi yaparak katılımcıları kandırabildiğini denediler.
Bu test 1950 yılında "Eğer bir makineyi insandan ayırt edemiyorsak bu onun düşünüyor olduğunu gösterir" diyen İngiliz bir Matematikçi Alan Turing'in fikri tasarımına dayanıyor.
Test sırasında kullanıcılar sadece robotlarla değil aynı zamanda insanlarla da mesajlaşma yoluyla sohbet ettirilerek daha objektif sonuçlara ulaşılmaya çalışıldı. Buna karşın Pazar günü sadece Elbot adlı bir robot geçer kabul edilen %30'luk inandırıcılık yüzdesinin %5 altı seviyesine yaklaşabildi. Test sırasında hiçbir yapay zekâ robotu katılımcılardan %30'unu kandırmadı ve neticede bütün robotlar başarısız oldu. Test için 5 ayrı yapay zekâ birimi (ACEs), 5 dakika süresince hiçbir kısıtlamaya gidilmeden katılımcılarla metin tabanlı olarak sohbet ettiler.
Yapay Zeka
Yapay zeka robotları verdikleri akılcı cevaplarla otoritelere kendilerini insan olarak tanıtmaya çalıştı. Test ekibinde bulunan Reading Üniversitesi akademisyenlerinden biri: "Testler sırasında tüm yapay zekâ robotları onlarla konuşan katılımcılardan en az birini kandırmayı başardı." diyerek sonucun aslında umut verici olduğunun altını çizdi. Testler Yapay Zekâ dalında verilen 18. Loebner ödülleri kapsamında gerçekleştirildi. Dünyanın dört bir tarafında geliştirilen yapay zekâ robotları ön jüriyi insan oldukları yönünde kandırmak için kıyasıya mücadele etti. Ön jüri elemesi sonrası finale beş en iyi yapay zekâ robotu kaldı. Bu testin organizatörü olan Prof. Dk. Kevin Warwick: "Bugünkü testin sonuçları kesin bir zafer ya da yenilgi yerine daha karmaşık bir şekilde sonlandı." diyerek metinlere verilen cevaplara göre katılımcıların karşılarındakinin robot mu insan mı olduklarını tahmin etmeye çalıştığı testten değerli veriler elde ettiklerini belirtti.
Profesör Warwick açıklamalarında: "Katılımcılarla sohbet ederken yapay zekâya sahip robotlar olduğu ortaya çıkanlar; yine de katılımcılardan konuşma becerileri yönünden %80-%90'lık olumlu notlar aldı. Bu test bize yapay zekâya sahip robotların insan dili ile iletişim kurma becerilerinin mükemmele yaklaştığını göstermesi açısından bilim tarihine bir kilometre taşı olarak geçti. Özellikle testin final bölümü yapay zekâlı makinelerin günlük hayatımıza girip aktif rol üstlenmelerinin ne kadar yakın olduğunu müjdelemesi açısından çok verimli geçti." diyerek %30'luk sınama testi barajını aşamasa da bu yıl ki testin şampiyonu olan Elbot adlı yapay zekâ sohbet robotunun programcılarının 3000$ birincilik ödülünü aldığını belirtti.