Programın yükleme işleminin başında programı kuracağınız konum ve indirme klasörü belirlemeniz istenir. Seçeneklerinizi belirleyin ve devam edin.
Bir sonraki ekranda kullanıcı sözleşmesini kabul edin ve devam edin. Daha sonra iMesh hızlı başlat çubuğu kısayolu oluşturma, iMesh medya çubuğu ekleme ve kurulumdan sonra iMesh'i çalıştırma gibi seçenekler bulunan olan bir pencere karşımıza geliyor. İsteğinize bağlı olarak iMesh medya araç çubuğunu yüklememeyi seçebilirsiniz.
Program çalıştıktan sonra bir kayıt penceresi ile karşılaşıyoruz. Bu pencerede iMesh kaydının tamamen ücretsiz olduğu ve kısa sürdüğü anlatılıyor. Nickname (takma ad) ve şifre belirleyip e-posta adresinizi girin. Sayfanın altında e-posta adresinizin asla 3. kişilere gösterilmeyeceği konusunda bir gizlilik bildirimi yer alıyor. Posta adresiniz sadece şifrenizi unuttuğunuz durumlarda ve haftalık iMesh bültenleri gönderimi için kullanılacak. Bilgileri girip devam ediyoruz ve ikinci bir pencere ile daha karşılaşıyoruz. Bu pencerede ise ülke, şehir, posta kodu, doğum tarihi ve cinsiyet gibi bilgiler isteniyor. Bu bilgilerden koyu renkle yazılmayanları doldurmak zorunda değilsiniz.
Daha sonraki ekranda ise profilinizi oluşturuyorsunuz. Bilgisayarınızdan bir profil resmi, ad ve soyad, kendiniz hakkında tanıtıcı bir yazı, cinsiyetiniz, medeni durumunuz vs. gibi bilgileri girebiliyorsunuz. Doldurup doldurmamak size kalmış.
Profil işlemini de bitirdikten sonra nihayet program çalışıp bağlantı kuruyor. Programın arayüzü gayet anlaşılır. En üst kısımda programın tümleşik medya oynatıcısını görüyoruz. Sol kısımda ise "Kitaplık" (Library), "Arama" (Search), "Kişiler (People)", "Keşfet" (Discover), "Hızlı oynat" (Quick play), "En iyi 25" (Top 25), "Son zamanlarda indirilenler" (Recently downloaded) gibi seçenekler sunulmuş.
Arama seçeneğine tıklayıp bir arama yapıyoruz ve çıkan sonuçların hiç de fena olmadığını görüyoruz. Sonuçları uzunluk, albüm, bulunurluk, kalite, boyut gibi ölçütlerle sıralayabiliyoruz. Bir şarkı indirmeyi deniyoruz. İstediğimiz şarkının bulunurluğu bir yıldız gözüküyor. Tıklıyoruz ve beklemeye başlıyoruz. 10 dakika sonra hiçbir şey değişmediğinde anlıyoruz ki bulunurluk indirilecek parça için önemli bir detay. Bulunurluğu daha yüksek başka bir şarkı deniyoruz.
Şarkıları sıraya koyup inmelerini beklerken sol tarafta programın anında mesajlaşma hizmetini görüyoruz.
Ana menüde sayfanın en alt kısmında bulunan "Arkadaş ekle" (Add friend) kısmından program kullanıcıları arasında arama yaparak arkadaş ekleyebilir, isterseniz anlık mesajlaşma programlarında ve sitelerinde yer alan hesaplarınızdan kişilerinizi aktarabilirsiniz. Aktarma işlemini, "Kişiler" (People) sekmesinden "Arkadaşlarım" (My friends) seçeneğine tıklayarak "Arkadaşlarımı diğer ağlardan aktar" (Import friends from other networks) seçeneğine tıkladıktan sonra o hesabınızdaki kullanıcı adı ve şifrenizi girerek yapabilirsiniz.
Program ayrıca müzik CD ripleme işlerini de gerçekleştirebiliyor; Veri ve müzik CD'leri yazabiliyor. Programın ana penceresinde en alt sağ tarafta Burn (Yaz) simgesine tıklayarak gelen menüden indirdiğiniz görüntü ve sesleri CD'lere yazabiliyorsunuz.
Sonuç olarak program sadece bir medya paylaşım programı değil, aynı zamanda bir sosyal platform, bir medya oynatıcı ve CD ripleme aracı olarak da iş görüyor. Arattığımız şarkılarda bazen garip sonuçlarla karşılaştık. İndirmeler de şarkının bulunurluğu ile çok alakalı. P2P paylaşım programları arasında popüler olan bu program medya arama ve paylaşma işini epey kolaylaştırıyor ama daha çok sosyal platform ve sohbet özellikleri kullanılıyor ve bu şekilde daha eğlenceli hale geliyor.