Kurulum: | [star 4] |
Özellikler: | [star 4.5] |
Kullanım Kolaylığı: | [star 4.5] |
Sonuç: | [star 4] |
Artıları: Türkçe dil desteği, LastPass Login özelliği, LastPass Fill Forms özelliği | |
Eksileri: Türkçe dil çevirisindeki hatalar, karmaşık kurulumu |
İnternetteki sitelerden birine giriş yaparken kullanıcı adınızı veya şifrenizi mi unuttunuz? Şifrenizi geri almak için uğraşmaktan bıktınız mı? Veya şifrenizi uzun uzun yazmak zor mu geliyor? Bu tür sorunlardan kurtulmak ve tek tıklama ile giriş kolaylığı için LastPass programını kullanabilirsiniz. LastPass programına kayıt ettiğiniz bütün siteleri ve hesaplarınızı tek bir şifre ile kontrol edebilirsiniz. İnternet üzerindeki hesaplarınızı, form bilgilerinizi ve kimlik bilgilerinizi tek bir program sayesinde kontrol etmek için LastPass programı idealdir. LastPass porgramı ile internette yapacağınız işleri kolaylaştırın. Aşağıdaki bağlantıdan LastPass programını indirebilirsiniz.
Kurulum
LastPass kurulumunda ilk olarak dil penceresi çıkıyor ve bu diller arasında Türkçe de var. LastPass eklentisini hangi tarayıcıya yüklemek istediğinizi belirtip kuruluma devam edebilirsiniz. LastPass eklentisini birkaç tarayıcıya yükleyebilirsiniz veya "let me specify additional advanced installation options" (Gördüğünüz gibi LastPass programının çevirisi kimi zaman eksik kimi zamanda hatalı) seçeneğine tıklayarak gelişmiş ek kurulum seçeneklerine gidebilirsiniz. Gelişmiş kurulum şeçeneklerinde LastPass programına hangi kullanıcıların erişeceğini ve kullanım kolaylığı ile alakalı ayarlar yapılmaktadır. Uygun gördüğünüz ayarlamaları yaptıktan sonra sıradaki butonuna tıklayarak Hesap Oluşturma sayfasına geçiyoruz.
LastPass hesap oluşturma penceresinde ise yeni bir hesap oluşturabilir, hesabınız var ise hesabım var seçeneğini tercih edebilir ya da "skip importing passwords and other data" seçeneğini ile hesap oluşturma sayfasını atlayarak kurulumu tamamlayabilirsiniz.. Hesabımız olmadığı için hesap oluşturma seçeneğini ile hesap oluşturma bölümüne ilerliyoruz. Hesap oluşturduktan sonra "Tamam" diyerek diğer bölüme geçiyoruz.
Yukarıda gördüğünüz pencerede LastPass'a verilerinizi göndermek isteyip istemediğinizi soruluyor. Bu adımda hangi internet tarayıcılarını kullanıyorsanız o tarayıcılardaki bilgilerinizi (kullanıcı adı, şifre gibi) aktarma işlemini gerçekleştiriyorsunuz.. Eğer "evet, LastPass içine aktarmak istediğim ögreleri seçmeme izin ver"i seçerseniz bilgileri aktarmanızı sağlayan bir arayüz gelicektir, "Hayır, benim herhangi bir güvensiz öğemi aktarma" da ise doğrudan son bölüme geçebilirsiniz.. "Evet, LastPass içine aktarmak istediğim ögreleri seçmeme izin ver" ile devam edip aktarmayı gerçekleştirdikten sonra kurulumun tamamlanması için son ayarlar bölümüne ilerliyoruz.
"When I Close My Browser" (İnternet tarayıcımı kapttığımda) bölümünde, "Beni LastPass'a bağşı tut"ı seçerseniz eğer tarayıcınız kapandıktan sonra dahi LastPass programı kapanmaz. Bu durumda bilgisayarınızı sizin dışınızda kullanan kişiler LastPass'daki kayıtlı şifreleriniz aracılığıyla sizin hesaplarınıza erişebilirler. Buna izin vermek istemiyorsanız "Otomatik olarak LastPass'tan çık" seçeneği ile tarayıcı kapandıktan sonra otomatik olarak LastPass'ın kapanmasını sağlayabilirsiniz.. Son adım olarak ise LastPass'ın giriş sayfasını "Anasayfa" olarak ayarlamak isteyip istemediğiniz soruluyor. Bu iki seçenekten birini seçerek "Tamam" diyoruz. LastPass kurulumunu bittirdikten sonra "Ögreticiyi Görüntüle" penceresi geliyor, bu pencerede "Evet"e tıklarsanız eğer LastPass'ın kullanımını gösteren bir video açılıyor. "Hayır"a tıklarsanız kurulumu tamamlanacaktır.
Özellikler
LastPass programı internet üzerinden çalışarak, kullanıcıların işlerini basit hale getirmek için hazırlanmış otomatik form ve otomatik hesap kayıt işlevleri ile kullanışlı bir programdır. LastPass aktif iken bir hesap ile giriş yaptığınızda, şifrenizi programa kaydederseniz eğer bir dahaki seferde otomatik olarak LastPass simgesine tıklayarak girebilirsiniz. LastPass'ın simgesi tarayıcının sağ üst bölümünde bulunuyor. Simgeye tıklayarak veya programı çalıştırarak site ekleme, form için profil ekleme gibi bir çok özelliğe ulaşabilirsiniz.
LastPass programı Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome ve Safari ile uyumlu olarak çalışmaktadır. LastPass'ı açtığınızda sol orta kısımda eylemler menüsü bulunuyor. Bu bölümde ayarlarınızı yapabilir, sık kullanılan siteleri açabilir, yeni site ekleyebilir; (kullandığınız siteleri ekleyerek kayıt altına alabilirsiniz.) , güvenli not ekleyebilir ve şifrelerinizi güvenli bir şekilde saklayabilirsiniz. Güvenli Not seçneği ile saklamak istediğiniz önemli bilgilerinizi not alarak kaydedebilirsiniz. Bu bilgiler de parolalarınız gibi şifrelenerek saklanıyor.
Bookmarklet'ler menüsünde LastPass Login!, LastPass Fill! Ve LastPass Fill Forms kısayolları bulunmakta. Bu kısayolları tarayıcıya yerleştirerek kullanabilirsiniz. Giriş bilgilerini LastPass'a eklediğiniz bir siteye giriş yaptığınızda LastPass Login kısayoluna tıklayarak kullanıcı adınızı ve parolanızı yazmadan söz konusu siteye otomatik olarak giriş yapabilirsiniz. Last Pass Fill ise bilgilerinizi siteye girer ancak giriş işlemini size bırakır. LastPass Fill Forms ile de önceden kaydettiğiniz formları, web sitelerindeki formları direkt olarak tek tıklama ile doldurmak için kullanabilirsiniz.
Geçmiş menüsünde LastPass ile yaptığınız bütün işleri gösteren kayıtlara ulaşabilirsiniz. İçe aktar menüsü ile diğer şifre yöneticisi programlarından (Roboform, Keepass vb.) ve CSV dosyalarından bilgileri LastPass'a aktarabilirsiniz. Dışa aktar seçeneği ile ise LastPass'taki bütün bilgileri HTML formatında olarak masaüstünüze kaydedebilirsiniz.
Tek kullanımlık parolalar menüsü ise tek bir parola atayarak bütün işlemlerinizi tek bir şifreye toplamanıza olanak sağlıyor.
Kullanım Kolaylığı
LastPass programı ilk bakışta karmaşık görünebilir ancak kullandıkça gayet kullanışlı ve basit bir arayüze sahip olduğunu göreceksiniz. Örneğin tek tıklama ile programın sitesine giriş yapılabilmesi gayet pratik. LastPass programının internet tarayıcısına yerleşen simgesine tıkladığımızda otomatik olarak LastPass hesabınızı yönettiğiniz web sayfasına giriş yapabilirsiniz. Ayrıca bu simgeye tıkladığınızda açılan menü sayesinde bütün ayarlara tarayıcı penceresinden ulaşamak mümkün. LastPass eksi bir yanı ise çeviri hataları. Düzgün çeviri yapılmamasından dolayı çeviri hataları olan menüulerin ya da açıklamaların anlaşılması zor olabiliyor.
Sonuç
İnternet'teki bilgilerinizi kaydederek bir sonraki girişlerinizi basit hale getirmek, form doldurma işlerinizi kolayşatırmak, parolalarınızı özel şifrelerler korunan bir alanda tutmak için LastPass programını tercihn edebilirsiniz. Bir form doldurmak için dakikalarınızı harcamak yerine LastPass programı sayesinde bir kez doldurmanız yeterlidir. Çeviri hatalarına rağmen Türkçe dil desteği ve ücretsiz oluşu ile Last Pass başarılı bir şifre yöneticisi.