En kötü şöhrete sahip bilgisayar korsanları



Ekleyen
obahadir
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Kurallar, her zaman çiğnenmek için konulmuştur. Aynı şekilde internet ağları da, kırılmak için tasarlanmışlardır. Burada tanıtılan insanlar, şimdiye kadar suçlu bulunup hapis cezasına çarptırılmış olan en kötü şöhrete sahip bilgisayar korsanlarıdır.

Günümüzde her türlü suç işleniyor. Fakat en sık işlenen ve insanların canını sıklıkla yakan suçlar, muhtemelen fırsatçılık suçlarıdır. Penceresi açık unutulmuş bir eve gizlice girmek, başı boş bırakılmış bir el çantasından para cüzdanını kapmak, kapıları kilitlenmemiş bir arabayı çalmak ve bunlara benzer suçlar, fırsatçılık suçlarına örnek olarak gösterilebilir. Fakat sıradan bir insanın, NASA'nın altyapı sistemine girebilmesi, Amazon.com gibi dev online şirketlerini bile süründürecek şekilde aksaklığa uğratması, kesinlikle bu kategori içine girmiyor. Tüm bunları yapabilmek için bir insanın, derinlemesine bir ağ sistemi bilgisine sahip olması ve bilgisayarların nasıl bir mantıkla çalıştığını anlamış olması gerekiyor. Bu ise, başlı başına ayrı bir hikaye.

Genelde geçmişte işlenmiş olan teknolojik suçların altında, 'Çünkü o orada duruyordu.' gibi basit bir nedenden, biraz daha fazlası yatmaktadır. Fakat çoğunlukla bir bilgisayar korsanı; açık bir pencere, sistemin güvenliğindeki bir zayıf nokta, bir arka kapı ya da benzerini görür ve hemen gizlice buradan içeri girer. Ve bu bilgisayar korsanları tüm bu işlemleri, gerçek bir dünyevi kazanç sağlamak için yapmazlar. Aksine, bunu yapabildiklerini ispatlamak için bu tür riskli faaliyetlerde bulunurlar. Tabi ki buradan, bu tür saldırıların hiç birinin altında, tehlikeli ve zararlı bir niyet olmadığı gibi bir anlam çıkarılmamalıdır. (Örneğin Vladimir Levin'in CitiBank'ı 10.7 milyon dolar dolandırmasının, kötü niyetli olduğu açıkça ortadadır.) Tabi ki tüm bilgisayar korsanlarının, kötü niyetli insanlar olduğunu söylemek de mümkün değildir. Fakat bunların arasındaki birkaç kişi, kendini karanlık tarafa kaptırıyor ve inanılmaz yeteneklerini, iyi amaçlar yerine kötü amaçlar için kullanıyor.

Bir bilişim teknolojisi suçunun, dikkatinizi çekmesi için ne gereklidir? Bu listeyi hazırlarken, biz bazı önemli noktalara dikkat ettik. Bu önemli noktalar arasında; Yaratıcılık (Daha önce böyle bir şey yapılmış mı?), Kapsama alanı (Yapılan işlem kaç tane bilgisayarı, ajansı, şirketi, internet sitesini, vb. etkileyebilmiş?), Maliyet (Yapılan işlem, ne kadar fazla parasal zarara neden olmuş?), Tarihsel değer (Yapılan işlem, yeni bir trend başlatabilmiş mi?) gibi, bu suçu tanımlayacak bazı nitelikler bulunuyor. Burada incelenen 9 tane suçun arasından, sadece bir tanesi 4 niteliğin hepsine birden sahip bulunuyor. Bu suçlara her ne açıdan bakarsanız bakın, suçların her birisi kesinbirhapisteyatma sürecini garanti ediyor.


John DraperEn kötü şöhrete sahip bilgisayar korsanları

Aslında genellikle kendi adından çok 'Cap'n Crunch' (Yabancı bir mısır gevreği markası) takma adıyla tanınan John Draper, 'Bilgisayar Korsanı' terimiyle anılabilecek olan ilk insanlardan birisidir. 1970'li yıllarda John Draper, 'Cap'n Crunch' mısır gevreği kutusundan çıkan bir oyuncak düdüğü kullanarak, telefon hatlarını kırmayı başarmış ve sayısız telefon görüşmesi yapmış. John Draper, mısır gevreğinin içinden çıkan bu oyuncak düdüğün çıkardığı sesin, telefon hattındaki aktif bir aramanın bittiği sinyalinin verilmesi için gerekli olan, ses tonuna sahip olduğunu fark etti. (Tam 2600 Hz'lik bir ton) Bu düdük çalındığı zaman, aslında görüşme sonlandırılmış olmamasına rağmen, telefon santralinin görüşmenin sonlanmış olduğunu zannetmesine ve dolayısıyla ücretlendirme yapmayı kesmesine neden oluyordu. John Draper 1972 yılında, telefon şirketinin oldukça garip olan faturalarını incelemesi üzerine, yakalandı ve 2 ay hapis cezasına çarptırıldı. Günümüzde 'Phreaking' ya da telekomünikasyon sistemlerinin kırılması olarak anılan bu suç, direkt olarak John Draper'a kadar uzanan bir tarihe sahiptir.

Suçun nitelikleri: Yaratıcılık ve tarihsel değer.


Kevin MitnickEn kötü şöhrete sahip bilgisayar korsanları

Her ne kadar Kevin Mitnick, bilgisayar korsancılığı radarına 1981 yılında (Daha 17 yaşındayken) girmiş olsa da, 1983 senesine kadar çok önemli bir suç işlemeyip, dikkatleri üzerine çekmemiştir. Kevin Mitnick, USC (University of South Carolina / Güney Carolina Üniversitesi)'nde öğrenim görürken, oldukça büyük çaplı işletmelerin, üniversitelerin ve Amerika Birleşik Devletleri ordusunun kullandığı, şuan ki internetin eski bir türü olarak sayılabilecek, ARPANet sistemine giriş yapabildi. ARPANet sistemine girebilmesi Kevin Mitnick'e, Pentagon'un ve Savunma Departmanı'nın tüm gizli dosyalarına erişebilme imkanı sağladı. Fakat Kevin Mitnick, burada bulunan verilerin hiç birisini çalmadı. Bu, onun için bir şöhret meselesiydi. Sistem yöneticileri olayların farkına varınca, Kevin Mitnick USC kampüsünde tutuklandı ve çocuk ıslahevinde, kısa süreli bir ceza süreci yaşadı. Kevin Mitnick'in işlediğine karar verilen suçlardan ilki, yasal olmayan bir şekilde bir bilgisayar sistemine giriş yapmaktı. Bu olay ise, onun ikinci defa tutuklanmasına neden oldu. Fakat iki defa tutuklanmasına rağmen Kevin Mitnick, sürekli olarak kendini FBI'ın radarında tutmaya devam etti ve o zamandan bu yana, bir çok soruşturma, dava ve tutuklama olayının baş aktörü olmaya devam etti.

Suçun nitelikleri: Yaratıcılık ve kapsama alanı


Robert MorrisEn kötü şöhrete sahip bilgisayar korsanları

Bilgisayar korsanlarının hepsi, zararlı ve tehlikeli taktikler kullanarak,süperstar durumuna ulaşmak isteyen kötü kişiler değildir. Bazı zamanlarda sadece, işlerin ters gitmesinden dolayı istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir. Örneğin, 1988yılındagerçekleşen ve 23 yaşındaki Cornell mezunu Robert Morris'in başına gelen olaylarda olduğu gibi. Robert Morris, daha sonraları 'Morris Worm' (Morris Solucanı) adıyla anılmaya başlanan ve 99 satırdan oluşan bir kodlama yazmıştı. Bu kodlama, tüm ülkedeki bilgisayarlara bulaşıp yayılarak, bilgisayarların tamamen çökmesine neden olmuştu. Robert Morris, kendisinin yazdığı bu kodun orijinal amacının, o anda internete bağlı olan bilgisayarları sayarak, internetin tahmini genişliğinin belirlenmesi olduğunu söylemişti. Robert Morris 1989 yılında tutuklandıktan sonra, 1986 yılında yürürlüğe girmiş olan 'Bilgisayar Dolandırıcılığı ve Suiistimal Eylemi' suçuyla yargılanan ilk kişi oldu. Robert Morris bu suçla yargılandıktan sonra, şartlı olarak tahliye edildi, kamu hizmeti cezasına ve 10.000 dolarlık bir para cezasına çarptırıldı.

Suçun nitelikleri: Tarihsel değer ve kapsama alanı


Kevin PoulsenEn kötü şöhrete sahip bilgisayar korsanları

24 yaşındaki Kevin Poulsen, 1989 yılında bilgisayar ve telefon sunucularına izinsiz giriş yapmaktan tutuklandığı zaman, zaten belli bir süredir FBI'ın takip ettiği bir bilgisayar korsanıydı. Kevin Poulsen, mahkemeye çıkarılmadan hemen önce kaçmayı başardı ve FBI'ın, 17 ay sürecek olan ve en kötü şöhretli suçunu işlemesinin hemen ardından sonuçlanacak olan, uzun süreli bir takibe başlamasına neden oldu. Los Angeles'taki bir radyo istasyonu olan 'KISS-FM', bir telefon bağlantısı yarışması düzenlemişti.Bu yarışma sonucunda radyo istasyonu, telefonla programa bağlanan 102. kişiye bir 'Porsche 944-S2' marka araba hediye edecekti. Kevin Poulsen ise, radyo istasyonunun telefon santrali hatlarının kontrolünü eline geçirerek, tüm gelen aramaları bloke etmeye başladı. Bu sayede kendisinin, programa bağlanan 102. kişi olmasını garantileyerek araba ödülünü kazandı. Kevin Poulsen, ismi açıklanmayan bir kişinin verdiği bilgiler sayesinde, 1991 yılında Los Angeles'ta bulunan bir süper marketteyakalanaraktutuklandı.

Suçun nitelikleri: Yaratıcılık


Vladimir LevinEn kötü şöhrete sahip bilgisayar korsanları

Büyük ve ünlü bir bankadan kendi hesaplarına para aktarma suçu, şimdiye kadar her türlü filmde o kadar çok kez görüldü ki, bu yöntemin bilişim teknolojisi suçları Dünya'sındaki en eski dolandırıcılık numaralarından biri olduğu sanılır. Aslına bakılırsa, büyük ve ünlü bir bankadan yüksek miktarlarda parayı, yasa dışı olarak başka hesaplara aktarma suçu, ilk defa 1994 yılında başarılabildi. Vladimir Levin, CitiBank'ın analog kablo transfer ağına gizli bir şekilde giriş yaparak, birkaç tane büyük kurumsal banka hesabının, kullanıcı adını ve şifrelerini ele geçirmeyi başarabildi. Vladimir Levin daha sonra, Amerika'da, Finlandiya'da, Hollanda'da, İsrail'de ve Almanya'da bulunan diğer banka hesaplarına, CitiBank'ın hesaplarından 10.7 milyon dolarlık bir para transferi yaptı. Vladimir Levin'e bu suçu işlerken yardım eden 3 kişi, daha sonra bu banka hesaplarına aktarılmış olan paraları çekerlerken yakalanıp tutuklandılar. Fakat Vladimir Levin, 1995 yılında Londra'nın Stansted Havaalanı'nda uçağını beklerken yakalanana kadar, 1 yıl boyunca gizli kalmayı başarabildi. Vladimir Levin daha sonra, 1997 yılında Amerika'ya iade edildi ve Amerika'da, üç yıllık bir hapis cezasınaçarptırıldı. Ayrıca CitiBank'a, 240.014 dolarlık bir tazminat ödemesine karar verildi. CitiBank ise, çalınan paraların 400.000 dolarlık bir bölümü dışında kalan tüm kısmının kurtarılabildiğini açıkladı.

Suçun nitelikleri: Yaratıcılık, tarihsel değer ve maliyet


David SmithEn kötü şöhrete sahip bilgisayar korsanları

İnsanların tümü, belirli bir konuda ilki başararak tarihin sayfalarında yerini almak ister. Fakat Dünya'ya bir virüsü yaymaya çalışan ilk bilgisayar korsanı olmak, pekte annelerin gurur duyabileceği bir başarı olarak görülmeyebilir. 1999 yılında Davis Smith isimli bir bilgisayar korsanı, 'Melissa Solucanı' isimli bir virüsü Amerika'nın New Jersey eyaletinde bulunan bir bilgisayardan, çalınmış bir 'AOL' hesabını kullanarak serbest bıraktı. Bu solucan otomatik olarak kendini, kullanıcının 'Outlook' adres defterinde bulunan, ilk 50 kişiye yollamaya başladı. Aynı zamanda bu solucan, 'The Simpsons' isimli diziden alıntılar yapıp, mesajlara bu cümleleri ekleyecek kadar da kapsamlı bir solucandı. Söylenenlere göre bu solucan, tüm Dünya çapında 300'ün üstünde büyük firmayı etkiledi. Etkilenen bu firmalar arasında 'Microsoft, Intel ve Lucent Technologies' gibi firmalar da bulunuyordu. Bu solucan, neden olduğu aşırı e-posta trafiği ve bu e-postaların kapladığı geniş yerlerden dolayı, bu büyük firmaların tüm e-posta veri yollarını kapamak zorunda kalmalarına neden oldu. Bu da yaklaşık olarak, 80 milyon dolara ulaşan bir finansal zarara neden oldu. David Smith mahkemede suçlu bulunduktan sonra, hapis cezasına çarptırıldı. Fakat David Smith, yeni yayınlanmaya başlayan virüsleri ve bu virüsleri yazan kişileri bulması için FBI'a gizli olarak yardım etmeye karar verdiği zaman, çarptırıldığı hapis cezası 20 aylık bir süreye düşürüldü.

Suçun nitelikleri: Yaratıcılık, tarihsel değer, kapsama alanı, maliyet


Jonathan JamesEn kötü şöhrete sahip bilgisayar korsanları

1999 yılında Haziran ayının sonlarına doğru Jonathan James, NASA'nın Uluslar arası Uzay İstasyonu'na ait olan kaynak kodu dokümanlarının, ne kadar değere sahip olduğunu öğrendi. Bu dokümanlar tam olarak, 1.7 milyon dolarlık bir değere sahiptiler. 1999 yılında 15 yaşında olan Jonathan James, Alabama'da bulunan Marshall Uzay Uçuş Merkezi'nden (Marshall Space Flight Center) çalınmış olan bir şifrenin yardımıyla, NASA'nın bilgisayarlarına gizli bir şekilde giriş yapmayı başardı. Bunun sonucunda ise NASA, 1999 yılının Temmuz ayında birkaç hafta boyunca, tüm bilgisayar ağını kapatmak zorunda kaldı. Bu izinsiz girişe konu olan kaynak kodları, sıcaklık ve nem oranı dahil olmak üzere uzay istasyonunun çevre şartlarını kontrol etmekle sorumluydu. Yargılandığı zaman 16 yaşına girmiş olan Jonathan James; 6 aylık bir hapis cezasına çarptırıldı ve 18 yaşına girene kadar, şartlı tahliye halinde gözetim altında tutuldu.

Suçun nitelikleri: Kapsama alanı, maliyet


MafiaBoyEn kötü şöhrete sahip bilgisayar korsanları

Mike Calce bu suçu işlediği zamanlarda, sadece 'MafiaBoy' takma ismiyle tanınıyordu. Çünkü Kanada kanunları, haberlerde yayınlanan yeni bilgilerde, bu genç süper bilgisayar korsanının gerçek isminin yayınlanmasını yasaklıyordu. 2000 yılının Şubat ayında Mike Calce, içlerinde Amazon, eBay, E*TRADE ve Dell gibi büyük firmaların bulunduğu, 11'den fazla önemli web şirketini derinden etkileyen, bir hizmet dışıbırakmasaldırısı başlattı. Mike Calce bu saldırıyı, 52 farklı ağda bulunan 75 tane bilgisayarı kullanarak başlattı. Tam olarak ne kadar miktarda parasal hasara yol açtığı hakkında kesin bir delil bulunmasa da, analistlerin incelemelerine göre Mike Calce'nin uyguladığı bu saldırının, 1.7 milyar Kanada doları (Yaklaşık olarak 1.6 milyar Amerikan doları) değerinde bir parasal zarara neden olduğu tahmin ediliyor. 2001 yılında mahkemede yargılanan Mike Calce, 8 ay boyunca tutuksuz gözaltında tutulma, sınırlı internet kullanımı, küçük miktarda bir para cezası ve bir yıl süreyle şartlı tahliye takibi cezasına çarptırıldı.

Suçun nitelikleri: Kapsama alanı ve maliyet


Gary McKinnonEn kötü şöhrete sahip bilgisayar korsanları

Hiçbir zaman merak duygusunun gücünü hafife almamalısınız. Bir İngiliz bilgisayar korsanı olan Gary McKinnon, 2001ve 2002 yılları içinde Hava Kuvvetleri, Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri, NASA, Pentagon ve Savunma Departmanı bilgisayarlarına (Gary McKinnon toplamda, tam 97 tane bilgisayara giriş yapmış.) girerek, uçan dairelerle alakalı bazı kanıtlar bulmaya çalışmıştı. Yetkililerin iddialarına göre, Gary McKinnon'ın merakından dolayı işlediği bu suçlar, yaklaşık olarak 700.000 dolarlık bir parasal zarara neden olmuş. İngiltere'de yakalanıp hapis cezasına çarptırılan Gary McKinnon, şu anda Amerika'ya iade edilmek üzere bulunuyor. Bunun gerçekleşmesi halinde ise, Gary McKinnon'ın 70 yıl boyunca hapis yatması olasılığı ortaya çıkabilir.

Suçun nitelikleri: Kapsama alanı