Microsoft'un Windows işletim sistemlerinin içerisine entegre ederek dağıttığı ve bu sayede dünyanın en çok kullanılan İnternet tarayıcısı olan Internet Explorer; Internet Explorer'ın tahtına göz dikmiş, güçlü özelliklere sahip açık kaynak kodlu en güçlü rakibi Mozilla Firefox ve bu rekabete sonradan güçlü bir şekilde katılan Google Chrome.
Peki, henüz tam sürümleri piyasaya çıkmamış olan 3 büyük İnternet tarayıcısının deneme sürümlerinin artı yönleri ve eksi yönleri nelerdir?
Google Chrome
Windows beta sürümü 2 Eylül de piyasaya sürülen, Mac OS X ve Linux sürümleri yapım aşamasında olan ve henüz tam sürümünün piyasaya çıkış tarihi belli olmayan Google Chrome'un artıları ve eksileri:
Artıları:
Güvenilirlik. Chrome'un çoklu işlem mimarisi sayesinde herhangi bir sekmede oluşan hata yüzünden programın tamamının hata vererek kapanması önleniyor.
Hız. Chrome Web sayfalarını oldukça yüksek hızda yüklüyor ve size süper hızlı bir İnternet deneyimi sunuyor.
Sadelik. Tarayıcının sade tasarımı ekranınızı gereksiz şekilde işgal etmiyor.
Arama. Omnibox aranacak kelimeleri ve URL'leri tek bir noktaya yazarak sonuçlara kolayca ulaşmanıza imkân vererek sürat kazandırıyor.
Gizlilik. Chrome gerçekleştirdiğiniz işlemlerin hiçbir şekilde kayıt altına alınmamasını sağlayan özel bir "kimlik gizleme" modu içeriyor.
Eksileri:
Gizlilik. Chrome kullanıcı verilerini siz ENTER tuşuna basmadan önce bile gözetlemeye ve toplamaya başlıyor.
Güvenlik. Kullanıcılar için henüzbetaaşamasında olan tarayıcının güvenlik açıklarını keşfetmek pek de uzun sürmedi. Birçok açık neyse ki kapatıldı.
Güvenilirlik. Bazı İnternet siteleri ve çevrimiçi servisler henüz Chrome desteğine sahip değil.
Destek. Şu an için Chrome için geliştirilmiş herhangi bir eklenti ya da özelleştirme seçeneği mevcut değil. Hatta bunlar geliştirilmeye başlansa bile Firefox'un zengin özelleştirme ve eklenti seçeneklerine kafa tutması zor görünüyor.
Mozilla Firefox 3.1
Beta sürümünün gelecek ay içerisinde, tam sürümünün ise yıl sonuna kadar görücüye çıkması beklenen Firefox'un 3.1 Alpha 2 sürümü 5 Eylül'de piyasaya sürüldü. Firefox'un artıları eksileri:
Artıları:
Güçlü altyapı. Mozilla, Firefox'un sıkı takipçisi olan oldukça büyük bir kitleye sahip. Bu büyük kitlenin çabaları ile Firefox 3.1 sürümünde de geniş bir eklenti ve destek olanaklarına sahip olacağınıza şüphe yok.
Kullanım kolaylığı. Sayısız eklenti ve özelleştirme seçeneği sayesinde size özel bir tarayıcı ile günlük işlerinizi çok daha kolay ve eğlenceli hale getirebilirsiniz.
Adres çubuğu. Muhteşem çubuk adı verilen akıllı adres çubuğu istediğiniz İnternet sitesine kolayca ulaşmanızı sağlayacak gelişmiş bir tanımlama sistemi sunuyor.
Hız. Mozilla'dan yapılan açıklamaya göre halen geliştirme aşamasında olan TraceMonkey adı verilen JavaScript platformu, Google'ın V8 platformuna tabiri caizse toz yutturacak.
Eksileri:
Hata potansiyeli. Chrome'un aksine her sekme için farklı çalışan çevre birimleri bulunmadığı için herhangi bir sekmede oluşabilecek sorun bütün programın hata vermesine yol açabilir.
Destek. Firefox oldukça sıkı çalışarak tarayıcı piyasasında kendi payına düşeni aldı fakat tahminlere göre Chrome, IE kullanıcılarından çok Firefox tabanından kullanıcı çalacak.
Google desteği. Google daha önce Mozilla'nın tarayıcı geliştirme adımlarında yardımcı oluyordu. Peki Google bunu keserek Chrome'a yoğunlaşırsa Firefox nasıl bir darbe alır, asıl merak konusu bu.
Internet Explorer 8
27 Ağustos'ta ikinci betası çıkan Internet Explorer'ın tam sürümünün yılsonuna kadar piyasaya sürülmesi bekleniyor.
Artıları:
Destek. İster sevin ister nefret edin fakat InternetExplorer, bütünWindows tabanlı makinelerde yüklü olarak geldiği için piyasanın üçte ikisini elinde bulunduruyor. Bu yüzden program geliştiriciler ve tasarımcıların IE için yenilik sağlaması kaçınılmaz.
Gizlilik. IE8, kayıt tutulmayan İnternet kullanım modunu sağlayan ilk tarayıcılardan biri.
Eklenti desteği. IE, artık yeni Galeri özelliği ile tıpkı Firefox gibi üçüncü parti eklenti seçenekleri sunuyor.
Eksileri:
Hız. Bağımsız olarak gerçekleştirilen pek çok testte IE'nin diğer tarayıcılara oranla oldukça yavaş olduğu kanıtlandı.
Kaynak tüketimi. IE'nin diğer tarayıcılardan daha fazla kaynak tüketmesi sisteminizin yavaşlamasına neden olur. Kullanıcıların IE ile ilgili en büyük şikayetlerinden biri de bu.
Hata potansiyeli. IE8, Chrome'un sekmelerin farklı çalışma prensibine benzer bir sistem sunmaya çalışsa da onun seviyesine ulaşamıyor ve bir sekmedeki sorun yüzünden programın tamamı kapanabiliyor.
İşte tarayıcı savaşlarındaki son durum böyle. Henüz tarayıcıların yapım aşamasında olduğunu düşünürsek yeni adımlar atıldıkça tarayıcıların artı ve eksi hanelerine yeni puanlar yazılması muhtemel. Emin olduğumuz tek şey ise savaşın tüm şiddeti ile devam ettiği ve tarayıcıların kazanmak için her şeyi yapacağı...