1.Sürekli Arama Motoru Optimizasyonu
Google, yahoo gibi milyarlarca insan tarafından kullanılan arama motorlarında üst sıralarda görünmek için; web sitenizi sürekli güncellemeli ve arama motorlarına uygun hale getirmelisiniz. Arama motoru optimizasyonunda dikkat etmeniz gereken bazı hususları şöyle sıralayabiliriz:
link popülerliğinizi arttırmak
yeni içerik eklemek
website'nin sonuçlarını görüntülemek
pek çok anahtar kelime denemek
sitenizin kullanışlılığını ve tasarımını geliştirmek için zaman harcamak
Eğer profesyonel arama motoru optimizasyonu (SEO) yaptırmak istiyorsanız, yazılımınızın pazarlama stratejisini tamamen bu yönteme dayandırmayın ve daha yüksek başarı elde etmek için bu aşağıda belirtilenlerle birleştirerek uygulayın.
2. Web Sitenizi Program İndirme Sitelerine Ve Rehberlerine Göndermek
Yazılımınızı mümkün olan tüm program indirme sitelerine ve rehberlerine göndererek promosyonunu yapın. Tasarımcılarının hoşuna gideceğinden ve kabul edilme sürecini kolaylaştıracağından küçük bir uygulama tanımı (PAD) yazın
Bu sitelerde aldığınız web trafiğini göz önünde bulundurun ve size müşteri getiren sitelere yatırım yapmaya devam edin. Yazılımınızı program indirme sitelerine göndermenin dolaylı avantajlarından biride daha çok sayıda geri dönüş linkine ve popülerliğe sahip olarak sitenizin arama motorlarında daha yukarılarda yer almasını sağlamasıdır. Büyük web sitelerinde dolaylı reklam yerine geçen bu yöntem en geçerli pazarlama yöntemlerinden biridir. Bu yöntemi kullanarak reklama büyük bütçeler harcamadan daha fazla geri dönüş ve internet trafiğine sahip olabilirsiniz.
3. Ortaklık Yoluyla Pazarlama
Internet üzerinde kar ortaklığı yoluyla yazılımınızı pazarlayabileceğiniz pek çok oluşum bulabilirsiniz. Kar ortakları sizin geliştirdiğiniz yazılımın reklamını web sitesi üzerinden yapar ve her satıştan küçük bir komisyon alır. Pazarlama stratejinizde bu yöntemi neden kullanmalısınız? Bu yöntemi kullanarak yazılımınız kendi katma değeri ile size mali yük getirmeden satılacak ve tanıtım bütçesini çıkaracaktır. Kar ortağınızla gelir paylaşımı noktasında geliştirdiğiniz yazımın hangi hedef kitleye uygun olduğu, muadillerine göre avantajları, kullanıcı geri bildirimi gibi parametreler etkili olacaktır.
Kar ortaklığı üzerinden satış yapan pek çok web sitesi vardır. Tavsiyemiz özellikle yazılım satışı üzerine uzmanlaşmış bir site seçerek bu yöntemi uygulamanızdır.
4. Tıklama Başına Kampanyaları
Büyük arama motorları küçük bir ücret karşılığında yapılan aramalarla ilgili reklamlar görüntülerler. Tıklama başına reklam adı verilen bu yöntemi kullanarak doğrudan sizin geliştirdiğiniz yazılma ihtiyacı olan kullanıcılara ulaşabilirsiniz. Tıklama başsına reklam verebileceğiniz en iyi hizmet Google'un Adwords ve Yahoo ! Search tarafından sağlanmaktadır.
5. Bülten Ve Tanıtım Yazısı Yazmak
Basın bültenlerini düşük ücretler karşılığında ya da ücretsiz olarak yayınlayan pek çok web sitesinden birini seçerek geliştirdiğiniz yazılımın geniş kitlelerce duyulmasını sağlayabilirsiniz. Elektronik posta kapmayası yaparak da yazılımınızı etkili bir şekilde pazarlayabilirsiniz. Elektronik posta pazarlamasında dikkatetmeniz gereken hususlarınbaşında reklam ve bilgilendiricilik arasında ki dengeyi iyi ayarlamanız gerektiğidir. İstatistikler internet kullanıcılarının yarısından fazlasının gereksiz bulduğu reklam dolu tanıtım yazılarını spam posta olarak algılayıp açar açmaz sildiklerini hatta hiç açmadıklarını gösteriyor. Bilgilendirici haber bültenlerinde dikkat etmeniz gereken bir noktada kullanıcılara haber bülteni üyeliğinden ayrılabilme imkânı tanımanızdır.
6. Forum Siteleri ve Web Bloglarına Çevrimiçi Olarak Katılmak
Forumlara ve bloglara katılmak tamamen ücretsizdir. Yazılımla ilgili toplulukların oluşturduğun tartışma gruplarına katılarak ve mesajlar göndererek kullanıcılarla birebir iletişim kurabilirsiniz. Bununla birlikte bu yöntemi uygularken site yöneticilerine dikkat etmelisiniz ve yaratıcılığınızı kullanıp yazılımınıza övgüler düzmek yerine açıklayıcı mesajlarla hesabınızın askıya alınması tehdidine karşı önlem almalısınız.
Kurallar dahilinde web sitenizin adresini verebilir, yazılımınızın kısa tanıtım yazsını profilinize ekleyebilir ve imza olarak da reklam sloganınız kullanabilirsiniz.
7. Makale Yazmak Ve Yayınlamak
Web üzerinde Yazılımınızla ilgili hazırlayacağınız makaleleri yayınlayabileceğiniz pek çok e-dergi ve çevrimiçi yayın bulunuyor. Yazılımınızla ilgili makaleleri elektronik dergiler ya da yazılım siteleri aracılığıyla yayınlayarak ürününüze profesyonel bir görünüm kazandırır ve daha iyi anlaşılmasını sağlarsınız.
Makale yazarken göz önünde bulundurmanız gereken ilk faktör profesyonel görünmesini sağlamaktır. Bu konuda uymanız gereken altın kural etkileyici bir başlık bulmak ve içeriğe önem vermektir. Makalenizde bilgilendirme yaparken web üzerinden aşırma yapmamaya özellikle dikkat edin. Özgünlük bir makalenin olmazsa olmazıdır. Alıntı yapmanız gerektiğinde de kaynak belirtirseniz araştırmanızın genişliğine vurgu yaparak ek prestij kazanabilirsiniz. Sonuç olarakmakaleniz basit, özgün ve tutarlı olmalı.
Yazılımınız başarılı bir şekilde pazarlamak için bu yöntemler arasından en uygunlarını seçip, stratejinizi oluşturmalısınız. Satışlarınızı arttıracak doğru formülü bulana kadar denemekten yılmayın, sabırlı ve yaratıcı olursanız muvaffak olmamanız için hiçbir sebep kalmaz.