Internet Explorer 8 şu anda pazar payı en yavaş büyüyen tarayıcı olsa da, selefleri ile birlikte tarayıcı piyasasının %60'ını oluşturuyor. Internet Explorer'ın bu popülerliği uzun zamandır büyük tartışmalara sebep oluyordu, çünkü rakipleri yazılım devinin tarayıcıyı popüler işletim sisteminin varsayılan bir parçası haline getirerek kayırdığını savunuyordu. Karşıt bir görüş ise, popülerliğin tarayıcının nispeten güvenilir olmasına (IE 6 sanırım bu varsayımın dışında tutuluyor) ve bilgi işlem yönetim sistemleri tarafından kolay yönetilebilir olmasına bağlıyordu. Ancak bu kesimin varsayımı son kullanıcılar arasında ki popülerliği açıklamada yetersiz kalıyor.
Norveç kuruluşlu tarayıcı geliştirici şirket Opera konuyu Avrupa Birliği'nin tekelleşmeye karşı birimlerine götürünce, çıkan sonuç yazılım devinin Avrupa Birliği'ne üye ülkelerde bir "tarayıcı tercihi" penceresi göstermek zorunda bırakılması oldu. Geçtiğimiz hafta bir Windows güncellemesi ile devreye giren özellik sayesinde kullanıcılar artık "başka tarayıcılar" olduğunu bilerek internete adım atıyorlar.
Bu ilginç "deneyin" ilk sonuçları ise Microsoft'un rakiplerini doğrular nitelikte. Opera piyasa stratejisi bölümünü yöneticisi olan Rolf Assev, tercih penceresi devreye girdikten sonra, Opera'nın Belçika, Fransa, İspanya, Polonya ve İngiltere gibi önemli Avrupa ülkelerinde indirilme sayısının üçe katlandığını açıkladı.
Peki tarayıcı savaşlarının tekrar bu kadar şiddetlenmesinin sebebi ne? Piyasanın paylaşılamamasının en büyük sebebi, varsayılan arama motoru gelirleri. İlk başta saçma bir kavram gibi gelse de, Google ve diğer arama motorları tarayıcıların varsayılan arama motoru olabilmek için büyük meblağları gözden çıkarıyorlar. En büyük finansman kaynakları reklam gelirleri olan arama motorları için tarayıcılarda varsayılan arama motoru olmak daha fazla aramaya ulaşmak, bunun sonucunda daha fazla reklam göstermek ve sonuçta daha çok kazanmak demek.
Tercih penceresi kullanıcılara 12 tarayıcı arasından tercih imkanı sunsa da, bütün tarayıcılar bu durumdan memnun değil. Chrome, Opera, Firefox, Internet Explorer ve Safari dışında ki alternatiflere ulaşabilmek için tarayıcıların görüntülendiği pencereyi yana kaydırmanız gerekiyor. Avrupa'nın altıncı büyük tarayıcısı olan Flock'un Sorumlu Yöneticisi Shawn Hardin, kendileri için değişen çok fala bir şey olmadığını, çünkü çoğu insanın ilk gördüğü tarayıcılar arasından tercih yapacağını belirtiyor.
Bu ve diğer ufak şikayetlere rağmen, tarayıcı savaşlarının büyük oyuncuları ve Avrupa Birliği sistemden memnun gözüküyorlar. Sistemin ilerde başka ülkelerde kullanılıp kullanılmayacağını ise beraber göreceğiz.